Links 

The homepage of the "A Song for Bayes" arrangment

The homepage of the choir vox11 including music samples

Restaurant Bayes

Historien om Restaurant Bayes går som følger: En aften spiser du på Restaurant Bayes. Desværre smagte maden forfærdeligt. Du vil derfor gerne vide hvilken kok, der tilberedte maden, som smagte dårligt. Baseret på denne erfaring vil du gerne udlede hvem, der tilberedte maden den pågældende aften.

Historien forsætter: Restaurant Bayes har to kokke, som hedder Peter og Erik. Peter arbejde seks dage om ugen, mens Erik arbejder en dag om ugen. I 90% af tilfældene er Peters af høj kvalitet, mens Eriks mad er af høj kvalitet (god smag) i 50% af tilfældene.

Givet denne viden om problemet er det så fair at konkludere, at Erik lavede maden, der smagte dårlig? For at besvare spørgsmålet kan vi benytte et bayesiansk net til at repræsentere og opdatere vores viden.

Ovenstående bayesianske net beskriver relationen mellem Kok og Smag. Styrken af sammenhængen er specifiseret baseret på ovenstående viden om problemet. Det vil sige, at a priori er sandsynligheden for at Peter er kokken 1 ud af 7 og han laver mad af høj kvalitet i 90% at tilfældene.

Demonstration af modellen

Vælg hvilken kvalitet maden havde:

Mulige Kokke Sandsynlighed Sandsynlighed (vist som en bar)
Peter
Erik

Man kan benytte ovenstående form til at beregne sandsynligheden for, at Erik er kokken, når vi ved, at maden smagte dårligt.